In Memoriam Henk Geurts

Met verslagenheid hebben we kennis genomen van het overlijden van Henk Geurts. Hij overleed afgelopen zondag, 76 jaar oud. Een groot verlies voor zijn gezin en naasten, en ook voor muziekvereniging D.E.S. Henk was ere-voorzitter van de vereniging. 

Met veel respect denken we aan hem terug. Hij was het boegbeeld van onze vereniging en heeft met zijn grote enthousiasme, inzet en gedrevenheid de vereniging groot gemaakt. We verliezen een echte muziekvriend. Een terugblik op zijn rijke muziekverleden. 

Henk werd in 1956 lid van D.E.S. Trommelen was zijn grote liefde en hij was een hele goede muzikant. Hij kende zijn partijen tot in de puntjes en was altijd op tijd, en altijd voorbereid. Hij had plezier in het muziek maken en genoot ook enorm van de gezelligheid die bij de optredens hoorde.

In 1970 trad hij toe tot het bestuur en werd voorzitter. Hij had ambitieuze plannen voor D.E.S. en zette zich volledig in om dat te bereiken, en met succes. Onder zijn voorzitterschap ontstonden vele goede tradities zoals de introductie van muziekonderwijs, uniformen, de bliksemactie en het mini-vaantje.

Henk was een echte verbinder. Niet alleen binnen Nieuw-Dijk, maar ook ver daarbuiten met andere verenigingen en organisaties. “Samen moet je het doen.” In 1996 werd hij verrast met een koninklijk lintje voor zijn grote inzet. Een terechte waardering. Met gepaste trots droeg hij zijn insigne. 

Hij was trots op de muziekvereniging en op de naam “Door Eendracht Sterk”. Want muziek maken doe je samen en ook het werk dat er bij hoort. Maar hij was de kopman en wist D.E.S. goed te presenteren. Vele toespraken heeft hij gehouden. Altijd uit zijn hoofd, hij was een goede spreker.

Bij optredens op ‘straat’ was Henk vele jaren de tambour-maître. Hij hield van strak en correct, maar ook van theater. Zo moest hij eens in een taptoeshow een muzikant uit zijn korps wegsturen. Hij deed het met een stalen gezicht en het publiek had later pas door dat het onderdeel van de show was.

Toen Henk na 30 jaar voorzitterschap stopte, werd hij in 2000 benoemd tot ere-voorzitter. Toch zette hij zich nog regelmatig in. Een glansrol was voor hem weggelegd bij de Raboprijs in 2009 waarbij D.E.S. won. En vorig jaar bij Zomer in Gelderland werd hij nog geïnterviewd als icoon van het dorp.

Hij had er plezier in zijn liefde voor muziek door te geven, aan zijn kinderen Ron en Bianca, en aan vele anderen. Hij haalde alle muziekdiploma’s om instructeur en leraar te worden en zorgde dat zijn leerlingen goed voorbereid en met plezier en vertrouwen examen gingen doen.

Henk was ook heel handig. Toen in 1971 het altaar in de kerk te klein was voor het concertconcours, vergrootte hij dat samen met een aantal vaklieden. Ook werd voor de repetitie menige kist getimmerd voor het efficiënt opbergen van alle slagwerk.  

Henk was al 61 jaar lid van D.E.S. Zijn vrouw Fien zorgde al die jaren dat hij zijn vele activiteiten kon doen. Samen waren ze onze vaste supporters als er vanuit DES wat te doen was. Ook kwamen ze nog kijken bij de serenade in september. Altijd betrokken.

Hij tobde de laatste tijd veel met zijn gezondheid, maar was optimistisch en ging door, hopend op betere tijden. Het heeft niet zo mogen zijn. Zijn naam is voor altijd verbonden met “Door Eendracht Sterk”. Met respect denken we aan hem terug en wensen zijn gezin veel sterkte. 

Bedankt Henk, voor alles.