‘Ik leerde trommelen op lange tafels, instrumenten waren er niet’

Zijn hele leven stond in het teken van de muziek. Al op zijn veertiende werd Henk Geurts (75) lid van Door Eendracht Sterk (DES) en dat is hij op zijn 75ste nog steeds. “Daarvoor speelde ik echter al in het tamboerkorps van de schutterij. Ik was toen nog te jong voor DES. Als je bij de muziek wilde, moest er bovendien eerst een plek of instrument vrij zijn.”

Zoals gebruikelijk begon hij als aspirant-lid. “Pas na een jaar beslisten de andere leden dan of je lid mocht worden”, weet Geurts nog. Die wilden de talentvolle trommelaar er maar wat graag bij. De jonge Geurts sloot zich aan bij de muziekvereniging om er vervolgens nooit meer weg te gaan. Zestig jaar is hij inmiddels lid, waarvan liefst dertig jaar als voorzitter. Zondag 6 november wordt Geurts tijdens het jubileumconcert van het 95-jarige DES gehuldigd voor al die jaren trouwe dienst.

“De olde Gradus van Vuuren haalde me er destijds bij”, zegt Geurts. “Van hem leerde ik ook trommelen bij het tamboerkorps. Op van die lange tafels, want instrumenten waren er toen niet. Maten kenden we evenmin, dus leerden we muziek maken op allemaal van die vieze soldatenliedjes.”

Opleiding
Het lezen van noten leerde Geurts zich bij DES vervolgens zelf aan. Later bracht hij die kennis over op zijn eigen leerlingen. Toen hij in 1970 voorzitter werd, was een goede en gedegen muziekopleiding ook één van zijn speerpunten. “Ik bezocht alle ouders in Nieuw-Dijk om kinderen bij elkaar te krijgen voor de muziekschool”, vertelt hij. “De leerlingen kregen les op de Antoniusschool in hun eigen dorp, zodat ze niet naar Didam hoefden.”

Daarbij gaf Geurts altijd les aan huis. “Samen met mijn zoon Ronnie had ik een muziekkamer ingericht. Ook deden we diverse projecten op de basisscholen, zoals de toeterroute. Tot een jaar of vijf geleden heb ik de slagwerkers onder mijn hoede gehad. Daarna heeft oud-leerling  Edwin Rosmulder het van me overgenomen. Hij heeft ook de leiding over de slagwerkgroep van DES, die vijf jaar geleden is ontstaan na het ter ziele gaan van de malletband.”

Erevoorzitter
Geurts bleef tot 2000 voorzitter. Sindsdien is hij samen met wijlen Theed Wiendels erevoorzitter van DES. “Daar ben ik best trots op”, zegt Geurts.  “Ik heb ook een mooie tijd beleefd als voorzitter. Vooral de concoursen in 1971, 1976, 1981 en 1986 waren prachtig. De vereniging kende vele hoogtepunten, maar wordt ook nu nog op handen gedragen in Nieuw-Dijk. Ik hoop dat ze ook een mooie toekomst tegemoet gaat en over vijf jaar haar 100-jarig bestaan mag vieren.”

Jubileumconcert
Zondag 6 november viert DES eerst nog haar 95ste verjaardag met een jubileumconcert bij Steak’m. Dat begin om 14 uur en de toegang is gratis. Hierbij wordt Geurts samen met een aantal andere trouwe muzikanten gehuldigd. Hij speelt echter zelf niet meer mee. “Sinds het voorjaarsconcert ben ik gestopt met muziek maken. Mijn gezondheid liet het helaas niet meer toe. Maar ik blijf wel altijd betrokken bij de vereniging.”